Susijumala

Hölkkämafia

Olympialaisten yleisurheilut alkavat. Ei tarvitse katsoa koko päivää golfia tai kenttäratsastusta. Yleisurheilu on mediassa yhtä kuin juoksu- ja hölkkäurheilua, jossa välillä näytetään jonkun jonglöörin hyppivän keppi kourassa kuuden metrin korkeudessa olevan riman yli. Itse asiassa niiden hölkkääjien esittelyyn ja vilkutteluun käytetään enemmän ruutuaikaa kuin kenttälajien hektisiin tapahtumiin yhteensä.

Joku ihmeen rautapallon viskaisun maailmanennätyskin näytetään sitten jälkilähetyksenä, jos hölkältä (jota ei ole staattisesta aneemisuudestaan jäljellä kuin varttitunti) jää vain aikaa.

Media muokkaa mielipiteitämme: meidän tulee nauttia siitä, kuinka jotkut jaksavat hölkätä jos jonkinlaista taivalta.

Tässä juoksulajit uuteen yleisurheiluun ja median säännöt:

  • 100 m (M & N)
  • 100 m aidat (N) ja 110 m aidat (M)
  • 400 m aidat (M & N)
  • 1000 m (M & N)
  • Maraton (M & N)

Alkueristä mennään suoraan finaaliin pelkästään aikojen perusteella. Tämä vähentänee turhanpäiväistä "löysäilyä" ennen maaliviivaa, kun "erien parhaat" eivät välttämättä pääse jatkoon (tsekkaa uintikilpailujen säännöt). Ei ole ylevää katsoa löntystelevää olympiaurheilijaa. Nykymedia näyttää tätä maleksimista sitten sadasta kuvakulmasta hidastusten kera.

Median säännöt: kilometrin ja maratonin ruutuaikaa itse lajista ja esittelyistä saa olla enintään 30 sekuntia, joten kannattanee tiivistää ne lähetykset siihen maalintuloon. Maalintulon jälkeiseen tuuletteluun sopii sitten käyttää enempi aikaa järjellisen ajan, mutta etenkin jos vaikka joku juoksee maailmanennätyksen.

Juoksulajilähetyksistä karsitaan kaikki alkuerät ja "semifinaalit", ruutuun vain ne oikeat finaalit.

Nyt sitten Ylelle pisteet: sitä sai seurata mobiilina vaikka miesten korkeushyppyä, jos tuo hölkkääminen ei "napannut" (ja ei se napannutkaan). Selostusta ei ollut, mutta sen ymmärrän, kun kaikki selostusvoima pitää valjastaa hölkkämafian ylläpitoon.


Olen pitkän aikaa miettinyt, että mikä hitto siinä staattisessa hölkän seurannassa oikeasti viehättää? Oletin: koska minä en pidä siitä, mutta sitä aina pukkaa, niin vika on minussa.

Hiljalleen huomasin juttelevani lajitovereilleni, jotka päästivät niin ikään ärräpäitä siitä, että sitä ravaamista jaksetaan kyllä näyttää pikometri pikometriltä.

Mitä se vaatii, että tämä median "hölkkämafia" saadaan murrettua? Tai te, jotka oikeasti nautitte sen hölkän seurannasta: kertokaa, mikä hitto siinä on niin siistiä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ai niin, kymmen- ja seitsenottelun juoksulajit olkoot edelleen nykymuotoisia. Ottelujuoksuja jaksaa katsoakin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Entä pikaluistelu ja maastohiihto, kelpaavatko ne sinulle?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Luistelussa olen huono, mutta en edes ole oikein pikaluistelun fani. Joskus siinä on vauhtia (vertaa ratapyöräily). Pikaluistelussakaan ei usein ole mitään merkitystä sillä luisteluosuudella, vaan siinä, kuka tulee ensiksi maaliin. Samaa settiä nähdään nyt vaikka kymppikilometrin hölkässä. Selostajat hehkuttavat päät punaisena sitä, kuka johtaa 43 metrin jälkeen.

Miksi media olettaa, että meitä tämä kiinnostaa? Joku isokiho on päättänyt, että tätä kansalle ja selostajien tehtävä on vain "tuputtaa" isokihon päähänpistos meille. Siksi ilahduin Ylen palveluista valita joku kenttälaji, joskin selostajia ei ollut. Ei se oikeastaan haitannutkaan. Tulokset suoritteista tulivat ruutuun.

Maastohiihto on ihan mukava harrastus, mutta tokkopa moni jaksaisi sitä telsusta katsella 24/7, kun meikä heiluttelee sompia ladun äärellä?

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset